052-5932500
058-5932500

הבלוג של אסתר שפר

5 הסימנים לזוגיות במשבר והדרך לפתרון

בס"ד

זוגיות במשבר – מערכת יחסים בריאה בין בני הזוג היא הבסיס ליציבות המשפחה. יחסים טובים בין בני הזוג מספקים איכות חיים ותמיכה רגשית לכל בני המשפחה. אבל מה קורה בשעת משבר? איך אפשר לדעת האם ניתן לפתור את המשבר או שהוא עלול להוביל ח"ו לגירושין, ומה ניתן לעשות  כדי להימנע מהחרפת המצב?

פרופסור ג’ון גוטמן פיתח נוסחה, שלפיה ניתן להעריך בדיוק של 94% האם מערכת היחסים מצויה בסכנת גירושין או שניתן לצאת מהמשבר. הוא צילם בווידאו 3,000 זוגות במהלך ריב, ומצא שלא חשוב לדעת על מה הוויכוח אלא מספיק לראות את הבעות הפנים ושפת הגוף של בני הזוג כדי לדעת האם הנישואים יצליחו, או שהמריבות יובילו לפגיעה אנושה ביציבות המשפחה.

חשוב לדעת: אם אתם רבים ומצליחים לשמור עדיין על יחס חיובי אחד כלפי השני, או לעצור מריבות לפני שהן מתדרדרות ולהמשיך הלאה – סימן שכנראה תצלחו את המשברים ותישארו ביחד נשואים.

אבל אם בוויכוחים בין בני הזוג מופיעים באופן קבוע 5 סימנים שליליים, מקרים כאלה עלולים לחבל באופן עמוק בקשר ולהוביל לסכנת גירושין:

5 הסימנים לזיהוי מריבות, המסכנות את המשך הזוגיות

  1. ביקורת על האישיות של בן הזוג – במקום לדבר על ההתנהגות הספציפית שמפריעה, לכנות את בן הזוג בכינויי גנאי ובעלבונות, ולהשתמש בהכללות פוגעניות ובמילים הנושאות בהן אלימות מילולית, האשמה והשפלה. למשל: "למה אתה אף פעם לא עוזר לי?" "אתה כל כך איטי, למה אתה לא מסוגל לעשות כמה פעולות בבת אחת?", "אף פעם אתה לא יוזם כלום, אתה בדיוק כמו אמא שלך!".
  2. מגננה או התבצרות של בן הזוג המותקף – התגוננות מתמדת וחוסר יכולת לקבל ביקורת מבן הזוג. למשל: "תפסיקי כבר לחזור על זה כל הזמן, זה לא מעניין אותי", "אני לא אשם שזה קרה", "תמיד יש לך טענות", "חבל לי לדבר, את ממילא לא מקשיבה".
  3. התעלמות או התנתקות רגשית במהלך ויכוח-אופיינית במיוחד לגברים. למשל: לקום וללכת מהחדר או מהבית במהלך וויכוח בלי להסביר למה, או פשוט לשתוק, להתעלם או לא להגיב. זוהי התנהגות נמנעת שאינה מאפשרת תקשורת זוגית.
  4. שימוש באולטימטום ובאיומים -שימוש באלימות מילולית או ברמיזות מאיימות שמקטינות ומשתקות את הצד השני: "אם תמשיכי להתלונן, זה ייגמר", "אם תדברי על זה עוד פעם – זה יעלה לך ביוקר", "ממני לא תראי יותר כסף".
  5. שפת גוף מזלזלת והבעות בוז- גלגול עיניים, תנועות ידיים מזלזלות עוויתות בזווית הפה ועוד. ביטויי שפת גוף מעין אלה מהווים את החוויה המשפילה ביותר, היוצרת תחושה קשה של עלבון והשפלה בצד השני.

איך ניתן לשמר את הנישואים?

פגיעות אנושות, בדומה לאלה שמנינו כאן יוצרות משקעים ורגשות קשים, גורמות לריחוק בין בני הזוג ואפילו חוסמים את המערכת הרגשית-אנרגטית ועלולים לגרום להופעת חולי נפשי ופיזי. לאורך זמן נוצר משבר ממושך, זוגיות במשבר שעלולה להוביל לפרידה ולגירושין.

בכל מערכת יחסים קיימים ויכוחים ואי-הסכמות. חשוב לזכור ששני בני הזוג הם אנשים שונים זה מזה, המגיעים, כל אחד, לנישואין עם מערכת ערכים, אמונות ודפוסי התנהגות שונים, והאתגר הוא ללמוד לגשר על הפערים וליצור מערכת תומכת ומכילה.

כדי שהקשר הזוגי יצלח את כל השינויים והמשברים בחיי המשפחה, מתחייבת עבודה פנימית עמוקה של שני בני הזוג, חשוב להיעזר גם באיש מקצוע – יועץ זוגיות, מטפל או רב. המטרה: לשמור על הכבוד ההדדי בעת ויכוחים, ולמעשה, ללמוד "להתווכח נכון".

5 הדרכים להתווכח באופן מועיל

  1. חשוב להקפיד לא לזלזל ולא להראות בוז כלפי בן הזוג, ממש להישמר מפני זה. יש להימנע מהכללות, מהאשמות ומהטחת עלבונות: “אתה תמיד לא מגיע בזמן, נמאס לי”. אלא לדבר בגוף ראשון על מה שאני הרגשתי באירועים ספציפיים: “זה פגע בי כשאיחרת אתמול”
  2. חשוב לא לבטל את הדברים אחד של השנייה וגם לא להתנתק או לברוח במהלך מריבה, אלא להישאר נוכחים, ולחפש דרך משותפת שתענה על הצרכים של שניכם.
  3. ללמוד לעצור בזמן. להיות "המבוגר האחראי": לדעת להפסיק את המריבה כשרואים שהיא מידרדרת למקומות הרסניים. במקרים כאלה ניתן להציע "לקחת הפסקה", לצאת לסיבוב ולהירגע.
  4. להימנע מלערב גורם שלישי במריבה (אלא רק אם מדובר ברב, יועץ זוגי או מטפל).
  5. להקפיד על שפת גוף מתונה ומרוסנת: במשך כל הזמן – לשמור על יחס חיובי אחד כלפי השנייה, יחס נעים ומכבד. לשים לב לשפת הגוף, שתהיה מתונה, ולטון הדיבור, שיהיה רגוע ומתון.

 

יש לך שאלה? זקוקה לעזרה ולהכוונה?

אסתר שפר, מטפלת ומאמנת משפחתית וזוגית מנוסה (M.A.) מזמינה אותך לפגישת ייעוץ בקליניקה בבני ברק, שתעזור לך להתמודד בהצלחה עם משברים משפחתיים.

שיטת EST – לצאת מחוזקים מהמשבר עם תובנות וכלים חדשים

שיטת הטיפול שפיתחה אסתר שפר (EST) בעלת הצלחות מוכחות זה 20 שנה, משלבת פסיכותרפיה, טיפול רגשי וטיפול ביו-אנרגטי. הטיפול פותח חסמים אישיים וזוגיים התוקעים את מערכת היחסים ומאפשרים לצאת מהמשבר מחוזקים ועם תובנות חדשות. הטיפול מיועד לנשים, גברים (באמצעות הזום או הטלפון) ולזוגות המתלבטים לגבי המשך היחסים, או כאלה הרוצים לשפר את איכות חייהם ולפתור בעיות אישיות או זוגיות המעיקות עליהם. בתקופת הקורונה קיימת אפשרות לטיפול טלפוני או און-ליין (בזום או בשיחת וידאו).

התקשרו לקו החם לשיחת ייעוץ טלפונית ראשונית חינם:

 052-5932500

 

שתפו את הפוסט

שתפו ברשתות

פוסטים פופולריים

הקטגוריות באתר

פוסטים אחרונים

התבוננות בשמות חג הפסח

4 שמות יש לחג הפסחא.     חג האביב ב.     חג החירותג.      חג המצותד.     חג הפסח א.   חג האביב חג האביב על שם עונת השנה, זמן חקלאי ,זמן של לבלוב ופריחהאיפה את

איך מכניסים שמחה בזוגיות?

אומרת הגמרא: "דרש רבי עקיבא, איש ואישה זכו – שכינה בניהם. לא זכו – אש אוכלתן" רבי עקיבא זיהה כי יש מן המשותף לשתי המילים.

דילוג לתוכן